Zavlažovací systémy

Měli byste užívat rakytníkový olej s vodou?

Jednou z nejužitečnějších rostlin pro člověka je rakytník. Mimochodem, věděli jste, že název pochází z toho, že bobule keře drží velmi těsně kolem větví?

V Číně, kde je stále preferována tradiční medicína, jsou vysazeny největší plantáže rakytníku na světě – téměř 300 tisíc hektarů. Existuje 150 továren vyrábějících více než 200 produktů z rakytníku.

V ruské medicíně si rakytníkový olej získal největší oblibu v polovině 70. let XNUMX. století. Lékárník Natalia Dolgikh hovoří o prospěšných vlastnostech drogy, k čemu se používá, jak ji používat pro různé nemoci.

Struktura

Složení léčivého přípravku Rakytníkový olej obsahuje koncentrát rakytníkového oleje s obsahem karotenoidů minimálně 300 mg% a slunečnicový olej. Olej se získává z plodů rakytníku. Droga je oranžově červená olejovitá kapalina. Má charakteristickou vůni. Je možná sraženina, která se rozpustí při zahřátí na 40 stupňů.

Užitečné vlastnosti

Rakytníkový olej obsahuje vysokou koncentraci provitaminu A (karoten) a tokoferolů (vitamin E), které primárně určují terapeutický účinek. Olej urychluje hojení kůže a sliznic. Používá se orálně, zevně a lokálně na rány, ozařování, popáleniny a ulcerózní léze. Rakytníkový olej chrání tkáňové buňky a má protizánětlivý, antioxidační a tonizující účinek.

Co dalšího obsahuje tento hodnotný produkt a činí jej užitečným pro člověka? Plody rakytníku obsahují 10 vitamínů, 24 stopových prvků, 18 aminokyselin a 22 mastných kyselin. Podle obsahu kyseliny askorbové je rakytník hned za šípky a pepřem a vitaminu B12 obsahuje tolik jako v játrech. V produktu je více než 200 účinných látek.

K čemu se olej používá?

  • peptický vřed žaludku a dvanáctníku
  • kolpitida, zánět a eroze děložního čípku
  • po operacích orgánů ORL
  • vnější hemoroidy a rektální trhliny
  • poranění kůže, ozařování a popáleniny

Čerstvé spáleniny by se neměly mazat olejem. Používá se ve fázi hojení k urychlení procesu.

K léčbě hemeroidů, análních trhlin, erozí a vředů konečníku se rakytníkový olej používá v čípcích a tamponech bohatě napuštěných olejem.

Kromě toho je rakytníkový olej široce používán v kosmetologii: regeneruje, rozjasňuje a zjemňuje pokožku. Olej z rakytníku na obličej se nepoužívá v čisté formě: přidává se do krémů a masek.

Proč rakytníkový olej pomáhá?

Žaludeční olej

Rakytníkový olej se používá k léčbě žaludečních a dvanáctníkových vředů. Průběh léčby je obvykle 12-3 týdny. Pacienti užívají olej jednu čajovou lžičku 4-2x denně. Obvyklá recepce: půl hodiny před jídlem a večer.

Olej na gastritidu

Pokyny neuvádějí použití rakytníkového oleje pro gastritidu. Lékaři jej předepisují na zmírnění zánětu a hojení žaludeční sliznice. Léčba zánětu žaludku rakytníkovým olejem je dlouhodobá. Režim závisí na typu onemocnění (erozivní gastritida, atrofická, s nízkou nebo vysokou kyselostí) a je předepsán ošetřujícím lékařem.

Olej na stomatitidu

Se stomatitidou je rakytníkový olej předepsán během období zániku onemocnění pro hojení ústní sliznice. Chcete-li to provést, vypláchněte ústa nebo namažte postižená místa sterilním tamponem.

Krční olej

Návod k použití rakytníkového oleje nepředpokládá jeho použití k léčbě krku, s výjimkou hojení pooperačních ran. Můžete jej použít ke zklidnění suchého krku pomalým polykáním a cucáním lžičky oleje.

Olej na vlasy

  • zabraňuje vypadávání vlasů
  • stimuluje růst nových vlasů
  • vyživuje suché a lámavé vlasy
  • dodává vlasům zdravý lesk
  • bojuje proti lupům
  • chrání před sluncem a tvrdou vodou

Olej se vtírá do pokožky hlavy nebo se na jeho základě vyrábějí masky na vlasy s medem, jílem, ricinovým olejem, hennou, hořčicí. Olej můžete aplikovat na roztřepené konečky nebo po celé délce vlasů. Je třeba mít na paměti, že olej barví blond vlasy.

Výhody a ublížení

  • alergické reakce
  • hořkost v ústech
  • biliární kolika
  • průjem
  • pocit pálení při místní i vnější aplikaci

V některých situacích může být lék škodlivý. Je zakázáno užívat jej s přecitlivělostí na přípravek, stejně jako s cholecystitidou, pankreatitidou, hepatitidou. Olej je kontraindikován u dětí do 12 let. Rakytníkový olej nelze zevně používat na rány s hnisavým výtokem. Používání oleje by se měly vyvarovat i těhotné ženy.

Souhrn

  • Složení přípravku Rakytníkový olej obsahuje koncentrát oleje z plodů rakytníku a slunečnicového oleje.
  • Rakytníkový olej má regenerační, hojivý, antioxidační, protizánětlivý a tonizující účinek.
  • Rakytníkový olej se používá k obnově postižené kůže a sliznic v gastroenterologii, proktologii, gynekologii, otolaryngologii.
  • K léčbě žaludečních onemocnění se rakytníkový olej užívá dlouhodobě perorálně.
  • Klinické pokyny pro léčbu stomatitidy doporučují použití rakytníkového oleje na konci léčby.
  • Návod k použití rakytníkového oleje nepředpokládá jeho použití k léčbě krku, s výjimkou hojení pooperačních ran.
  • Rakytníkový olej se používá k péči o vlasy: vetřete do pokožky hlavy, naneste na konečky vlasů nebo po celé jejich délce, vytvořte vlasové masky s olejem.
  • Rakytníkový olej nelze užívat perorálně s pankreatitidou, hepatitidou, cholecystitidou.

Zeptejte se odborníka na téma článku

Máte nějaké dotazy? Zeptejte se jich v komentářích níže a naši odborníci vám odpoví. Tam se také můžete podělit o své zkušenosti s ostatními čtenáři Megasovets.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button